Ring oss på 08-21 00 92
Vardagar 9:00-17:00
info@europaweekend.se

Reseguide Krakow

Krakow sevärdheter

Reseguide Krakow

Välkommen att ta del av vår egen reseguide till Krakow med en massa tips på sevärdheter och kul saker att göra! Har ni själva tips på någon sevärdhet som ni tycker saknas eller har en blogg om Krakow så hör av er till oss så kanske vi kan tipsa om den här!

Därför kommer du att älska Krakow

Krakow är en otroligt fin liten stad med mycket sevärdheter. Det finns mycket kul och intressanta saker att göra i Krakow, historiska skatter och plånboksvänliga priser karaktäriserar staden!

Vill ni boka en resa till Krakow?

Vi på Europaweekend arrangerar både resor till Krakow för privatpersoner och grupp & konferens till Krakow för företag.

Tips på saker att göra i Krakow

Att göra i Krakow

Krakow är en fantastisk pärla som anses vara en av Europas finaste sagostäder. Här finns många mysiga pubar, fina restauranger och bra uteställen för den som vill dansa loss. De låga priserna och spännande upplevelserna gör att många lockas hit, till livliga torg, sagoslott med tinnar och torn, historia och nöjen.

Sevärdheter och saker att göra i Krakow

Krakow är känt som kyrkornas stad, vilket ni snart blir varse om när ni flanerar runt här i en av Polens äldsta städer. Kyrkor finns i nästan varje kvarter! Med så många år på nacken har Krakow en gedigen historia och ett rikt kulturarv. Krakows historiska citykärna, Stare Miasto, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Runt om i staden finns en mängd välbevarade byggnader att besöka. Därtill har Krakow flertalet intressanta utflyktsmål, vilket gör denna härliga stad till en perfekt destination att besöka. Vår reseguide Krakow ger dig en massa bra tips!

Att göra i Krakow

Stora torget, Rynek Glowny
Stora torget ligger innanför murarna, mitt i Gamla stan (Stare Miasto på polska) och var det största torget i medeltidens Europa. Idag kan man säga att torget är lite som stadens själ. Här anordnas en välbesökt julmarknad varje år.

Wawel Slott
Uppe på Wawelkullen ligger den kungliga katedralen som är en välbesökt plats. Gedigen arkitekturhistoria finns här och dessutom inrymmer den gotiska kungaborgen en av Da Vincis kända målningar ’Damen med hermelinen’. Det går att strosa runt här själv eller boka en guidad tur.
Adress: Wawel 5, Krakow.

Sevärdheter i Krakow

Klädeshallarna på stora torget: Sukiennice
Sukiennice betyder klädeshallar på polska. Byggd under 1400-talet var denna historiska handelsplats en gång i tiden hjärtat för internationell handel. Idag finns känslan kvar, på markplan finns flertalet stånd som säljer skinnvaror, hantverk och souvenirer. På övervåningen hittar ni nationalmuseet och på undervåningen ligger Rynek Underground Museum.

Nationalmuseet
Ligger ovanpå klädeshallarna, Sukiennice, och har en stor samling av antika polska målningar och skulpturer.

Rynek Underground
Detta museum är, precis som av namnet antyder, beläget under det Stora Torget. Kliv ner här och upplev en bit av medeltiden. Rynek Underground visar fantastiska utställningar både om och från medeltidens liv.

Mariakyrkan 
Tvillingtornen är karaktäristiskt för både Mariakyrkan och Krakow. Mariakyrkan räknas till ett av Krakows främsta landmärken. Centralt placerad mitt i Gamla stan, byggd på 1200-talet i gotisk stil. Missa inte att lyssna till den trumpetmelodi med abrupt slut som spelas varje hel timma.
Adress: Plac Mariacki 5, Krakow.

Judiska kvarten i Krakow: Kazimierz
Kazimierz är namnet på Krakows judiska kvarter och här har den judiska befolkningen bott i över 500 år. Hit ska du ta dig om du vill uppleva Krakows judiska kultur och historia. Det finns gott om kaféer, restauranger, genuina och lite ruffiga barer, museer och synagogor, mellan gamla stan i Krakow och judiska kvarteren tar det cirka 10-15 minuter att promenera. På söndagar finns en utomhusmarknad på torget där ni kan fynda kläder, handskar, mössor, väskor och mycket, mycket mer.

Shopping i Krakow

Utflykt till Auschwitz-Birkenau
Det är många som vill besöka de gamla koncentrations- och förintelseläger där miljontals judar avrättades under andra världskriget. Det är ett gripande besök där du tas tillbaka i tiden. Utbildande, intressant och inte minst skrämmande är det att gå under valvet med den kända texten ”Arbeit macht frei”. Vi bokar turer hit för både privatpersoner och grupper.

Auschwitz Birkenau

Utflykt till saltgruvan Wieliczka
En liten bit utanför Krakow ligger världens äldsta saltgruva, Wieliczka, som idag är en av de mest populära sevärdheter Krakow erbjuder. Gruvan består av ett 300 km långt gruvsystem och är listad på UNESCO:s världsarvslista. Den har varit i bruk sedan 1200-talet och gruvdriften stängdes först för ett par år sedan. Att besöka gruvan är som att komma ner i en förtrollad värld där allt är gjort i salt, till och med kristallkronor och skulpturer! Vi bokar turer hit både för privatpersoner och grupper.

Besöka saltgruvan

Florianporten
Florianaporten mäter drygt 33 meter och är det enda av de åtta orginaltorn som en gång byggdes för att försvara Gamla stan.
Adress: Florianska, Krakow.

Spa
Den perfekta avslappningen efter att ha upplevt allt spännande som finns att göra i Krakow är att gå på spa, och njuta av inomhuspool, saltkammare, ångbastu med aromaterapi och prisvärd massage. Det finns flera hotell med riktigt bra anläggningar för avkoppling, en av våra favoriter är femstjärniga Hotell Stary i Gamla stan. På Stary erbjuds en unik och avslappnad miljö, med rustik och chic inredning.

Shopping i Krakow

Det finns mycket att handla i Krakow och det mesta är bra mycket billigare än hemma. Här finns konsthantverk, tyg, skinnvaror och glas. På torget i Gamla stan finns det mycket krimskrams och kläder, och på gatorna runt omkring finns de finare butikerna och modekedjorna.

Tips och sevärdheter i Krakow

Söndagsmarknaden i judiska kvarteret
Ett mecka för att fynda och absolut något vi tycker är värt att besöka och göra i Krakow. Här finns massor av mysiga vantar, skinnhandskar, mössor halsdukar, smycken du inte visste att du behövde och snygga väskor. Torget, Plac Nowy, är också hippt och trendigt att hänga på. Besök ett café för en kaffe eller öl efter shoppingen.
Adress: Plac Nowy.

Marknad i judiska kvarteren i Krakow

Galeria Krakówska
Krakówska är namnet Krakows stora shoppingcenter som ligger precis bredvid centralstationen. Krakowska har över 250 butiker; de flesta internationella klädesbutikerna, samt en uppsjö av andra små butiker, leksaker, restauranger och caféer.
Adress: Galeria Krakowska, ul. Pawia 5, Krakow.

Forum Mody
Polsk design i framkant! Lite utanför judiska kvarteren, finner ni 50 exklusiva showcasestånd från polska designers och märken. Både smycken, kläder, accessoarer och inredningsdesign.
Adress: Ul. Konopnickiej 28 (Forum Hotel).

Krakówska Manufaktura Czekolady
Krakows chokladfabrik! Fantastisk choklad i alla möjliga former och smaker. Avnjut tillsammans med en kopp kaffe.
Adress: Szewska 7, 31-009 Krakow.

Uteliv, barer & klubbar i Krakow

Party och nattlivet här är fartfyllt och prisvärt. Det finns mängder av bra barer och klubbar både i Gamla stan och i Kazimierz (judiska kvarteren). Är ni ute efter det eleganta nattlivet så är det till Gamla stans inneställen ni ska leta er till. Är ni mer för den ruffiga och lite alternativa bar- och pubkvällen så är Kazimierz ert slutmål. Vi rekommenderar definitivt att testa på åtminstone en barrunda i Kazimierz! Drinkar och matpriser är plånboksvänliga i jämförelse med Sverige, så passa på att gå ut och unna er en helkväll fylld med läckerheter!

Restauranger och uteliv i Krakow

Baccarat
Mycket pengar har lagts ner på att inreda Baccarat, en av de stiligaste klubbarna här. Extravagant, elegant och som upplagt för en bra kväll. Baccarat ligger i Gamla stan.
Adress: Ul. Stolarska 13, Krakow.

Baroque
Baroque är namnet på ett av Krakows bästa förfestställen. Här serveras goda drinkar, cocktails, bra mat och lite då och då spelas skön musik av hippa DJ:s i deras utomhusdel. Baroque har två barer, en i Gamla stan och en i Kazimierz.
Adress: Ul. Św. Jana 16, Krakow.
Hemsida: www.baroque.com

Klub 30
Krakows största klubb, i fyra våningar med modern inredning. Åldersgränsen är strikt 25, så hit letar ni er om ni vill bli av med den yngre studentpubliken. Klub 30 ligger i Gamla stan.
Adress: Ul. Kościuszki 3, Krakow.

Cafe Philo
Billigt, bohemisk stämning, hippt och öppet 24/7.
Adress: Swiętego Tomasza 30, Krakow.

Alchemia
En av Krakows mest stämningsfulla barer, skön belysning och antik inredning från forna judiska tiden. Alchemia är ett bohemiskt café under dagen och på kvällen omvandlas det till en cool ölpub. Alchemia har flera olika rum, alla med unik atmosfär. Källaren används ibland för privata fester och för jazzspelningar. Ligger i Kazimierz.
Adress: Ul. Estery 5, Krakow.

House of Beer
Cool pub som, av namnet att döma, är helt rätt för alla öl-älskare.
Adress: Sw. Tomasza 35, Krakow.

Buddha Drink & Garden
Mysigt loungeställe som går i rött och guld. Detta är en populär bar med en bra drinklista och trevlig personal. Stället passar perfekt att gå till innan man fortsätter kvällen vidare ut. Bra blandning av turister och stadsbor.
Adress: 6 Rynek Glowny, Krakow.

Kolanko N°6
Kolanko N°6 är kanske Krakows häftigaste mötesplats. Kanske mest känd för sin stora soliga trädgård med både sommar- och vintervärme. Spana in deras Facebookhemsida, titt som tätt hålls konserter här. Kolanko N°6 ligger i Kazimierz.
Adress: Ul. Józefa 17, Krakow.

Hard Rock Café
Namnet talar för sig själv. Sitt ner och njut av en god cocktail eller öl i Hard Rock Café’s moderna bar, med utsikt över Stora Torget i Gamla stan.
Adress: Rynek Głowny/Pl. Mariacki 9, Krakow.

Stadsguide Krakow

Transport i Krakow

Från flygplatsen
Tåget tar ca 17 minuter, avgår var 30:e minut och tar er in till centralstationen i Krakow. Tåg är det enklaste sättet att med lokaltrafik ta er till Krakow.
Bussen tar cirka 40 minuter och avgår frekvent från flygplatsen. Kika efter busslinje 208, 292 och 902.

I Krakow
Krakow är rätt litet och promenadvänligt. Man promenerar mellan Gamla Stan och judiska kvarteren på ca 20-25 minuter. Inne i Krakow är det trevligt att ta sig fram med hjälp av spårvagnarna. Alla biljetter kostar lika mycket oavsett hur långt du ska åka. Är man trött i benen efter en heldag kan spårvagn vara en idé, alternativt att ta taxi som är, liksom allt annat, superbilligt här. Tänk på att alltid ha kontanter till taxi, då kortbetalning inte är lika utvecklat i Polen.

Mer om Krakow på Internet

www.poland.travel
Polands officiella turisthemsida

www.cracow-life.com
Bra sida med restaurang- och nöjestips.