Ring oss på 08-21 00 92
Vardagar 9:00-17:00
info@europaweekend.se

Reseguide Berlin

Reseguide Berlin

Att göra i Berlin, därför kommer du att älska Berlin

Välkommen att ta del av vår egen reseguide till Berlin med en massa tips på sevärdheter och kul saker att göra! Kombinationen av glamour och industri är karaktäristiskt för denna multikulturella metropol. Med sin avslappnade attityd och kreativa livsstil levererar Berlin ett smörgåsbord av aktiviteter och upplevelser, det finns mycket kul saker att göra i Berlin. Menyer från hela världen, ikoniska sevärdheter, nattliv i världsklass, trendsättande kultur och mode, lägg sen till en gedigen nutidshistoria. Europas troligtvis mest alternativa stad inspirerar och slutar aldrig att överraska. Berlin är resmålet som har något för alla.

Weekendresa till Berlin? Klicka här.

Sevärdheter och saker att göra i Berlin

Få städer är så präglade av sin nutidshistoria som Berlin. Staden är full med enastående sevärdheter, attraktioner och landmärken, det råder verkligen ingen brist på saker att göra i Berlin! Mest är staden kanske känd för banbrytande konst, musik och mode, men här finns också härliga grönområden, parker och vatten. Upplev kontrasterna av öst och väst, ta dig igenom stadens mörka 1900-tals historia och upptäck den exploderande kulturscenen.

Check Point Charlie
En av dåtidens största gränsövergångar mellan forna Väst- och Östtyskland, och idag en av de sevärdheter Berlin har att erbjuda som lockar allra flest besökare. Check Point Charlie utgör en central punkt i staden och man kan fortfarande se den historiskt kända vägposten och gränskontrollen. I närheten finns Check Point Museum, även känt som Mauer Museum, som är väl värt ett besök.
Adress: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Berlinmuren
Berlinmuren delade Tyskland, och Berlin, i Väst- och Östtyskland från 1961 till 1989. En stor del av stadens historia kretsar kring just denna mur som idag nog kan sägas vara stadens främsta landmärke. Murens graffitimålade väggar går hand i hand med stadens alternativa och artistiska stil. Om det är något ni ska se i Berlin, så är det denna mur. Promenera längs murens sträckning som korsar Freidrichshain-Kreuzberg och upplev historiens vingslag.
Adress: Bernauer Str. 111, 13355 Berlin

Berliner Dom
Berliner Dom är Berlins domkyrka och en av stadens största kyrkor. Katedralens pampiga utsmyckningar är väl värda att ta en bild på.
Adress: Am Lustgarten, 10178 Berlin

Brandenburger Tor
Berlins klassiska triumfbåge är, efter Berlinmuren, den mest kända sevärdheten i Tyskland. Brandenburger Tor är en symbol för Berlin och dess historia. När Berlinmuren föll blev Brandenburger Tor också symbol för Tysklands enande och fred.
Adress: Pariser Platz, 10117 Berlin.

Alexanderplatz och TV-tornet
Alexanderplatz eller Alex, som Berlinborna säger, är ett stort torg i Berlin. Bredvid torget ligger en av Berlins kända TV-torn och den berömda klockan Weltszeituhr som visar tiden runt om i hela världen. Uppe i TV-tornet finns en restaurang för den som vill se Berlin lite från ovan.
Adress: Alexanderplatz, 10178 Berlin.

Pergamon Museum
Pergamonmuséet i Berlin är ett arkeologiskt museum beläget på Museum Insel (Museumön). Museet är en riktig kulturskatt med många imponerande byggnadsverk från hela världen. Här finns bland annat Lejonporten som är bevarad sedan Alexander den Stores tid. Har ni tid och intresse så passa på att besöka något av de andra 5 museerna på Museumön. Vi rekommenderar Bode Museum där ni kan se intressanta konst- och skulptursamlingar daterade från medeltiden fram till 1800-talet.
Adress: Bodestraße 1-3, 10178 Berlin
Hemsida: www.smb.museum

Badeschiff
Öl under palmer på en konstgjord strand är fullt möjligt om ni är i Berlin. Badeschiff är namnet på Berlins flytande badpool, belägen mitt i city.
Adress: Eichenstraße 4, 12435 Berlin
Hemsida: www.arena.berlin

Schlosspark Charlottenburg
Slottet Charlottenburg, färdigbyggt 1965, är väl värt ett besök. Titta på vackra slottsrum och flanera genom slottsträdgården – en perfekt söndagsaktivitet!
Adress: Spandauer Damm 20-24, 14059 Berlin.

Reichtag
Reichtag, det tyska ordet för riksdag, är en byggnad i kombination av gammalt och nytt som idag inhyser Tysklands parlament. Ta er upp till glaskupolen på byggnadens topp där ni bjuds på en fantastisk panoramautsikt över Berlin.
Adress: Platz der Republik 1, 11011 Berlin.

Judiska Museet
Berlins mest besökta museum. Även om utsidan har en fantastisk arkitektur, är det insidan som berättar mest. En riktigt intressant och gripande utställning om tyska judars historia och liv. För att få en djupare inblick kan ni sedan ta er till det Judiska monumentet, även känd som Holocaust Memorial.
Hemsida: www.jmberlin.de

Judiska monumentet
Ett monument med totalt 2 711 fyrkantigt formade pelare som bildar ett labyrintfält, känt som det Judiska monumentet. Projektet har varit kontroversiellt, det blev klart 2005 och står nu till minne för de judar som dödades under förintelsen.
Hemsida: www.stiftung-denkmal.de

Berlin Zoo
Besök Zoologiska trädgården i Tiergarten! Berlins city-zoo ligger nära Kurfürstendamm och är både Tysklands äldsta samt Europas mest populära zoo. Dess höga underhållningsfaktor ger valuta för pengarna. Förutom över 18 600 spännande djurarter erbjuder parkens vackra grönområde gott om plats för picknicksugna.
Hemsida: www.zoo-berlin.de

Shopping i Berlin

Ta hjälp av vår reseguide Berlin för att hitta spännande shoppinggator, varuhus och marknader!

Ka De We
Detta är ett av världens största varuhus, vilket egentligen är anledning nog att ta sig hit. Här finns givetvis ett enormt utbud av mode, design, mat och dryck. Åk upp till champagnebaren för att hämta nya krafter!
Adress: Tauentzienstraße 21-24, 10789 Berlin

Arkonaplatz
Trevlig liten loppmarknad med stort utbud av både kläder, möbler och designprylar.
Adress: Arkonapl., 10435 Berlin.

Kurfürstendamm
Kurfürstendamm är Berlins främsta shoppinggata, belägen på västsidan nära shoppinggallerian Ka De We. H&M, Zara, Body shop – the usual suspects, blandas med turistaffärer och boutiquer.
Adress: Avenida de Alfonso X El Sabio, 8, 03004 Alicante.

Friedrichstrasse
En av favoriterna bland shoppinggatorna i Berlin. Här kan ni blanda kultur och shopping! Med utgångspunkt från Check Point Charlie har ni ett brett affärsstråk fyllt med massa bra shopping från välkända märken.

Hackescher Markt
Hackescher Markt är området som i motsats till Kurfürstendamm och Friedrichstrasse, inte har några exklusiva affärer. Hit tar sig unga och studenter för att uppdatera garderoben. Dessutom finns här en liten loppmarknad och flertalet prisvärda restauranger, caféer och barer.

Uteliv, barer och klubbar i Berlin

Glöm New York, Berlin är definitivt staden som aldrig sover! Berlinborna verkar vara ett folkslag som inte vill göra något annat än att ha roligt. Stadens breda partyutbud har något för alla åldrar, smaker och plånböcker. Från små alternativa underground-klubbar, industriella techno-tempel och avslappnade ”beer gardens” till eleganta cocktaillounger och imponerande skybars. Ingen tar sig själv för seriöst i Berlins heta nattliv. Det är ett sanslöst festande och musiken spelas inte bara efter solen gått ner på helgerna, utan 24/7 – alla dagar i veckan.

Berghain
Berlins världskända nattklubb lever upp till sitt rykte och är det självklara valet för alla techno- och houseälskare. Galna historier berättas från kvällar och nätter här. Förbered er på att dansa natten långt till sjukt bra musik. Vakterna är dock hårda på denna mytomspunna klubb. För att komma in; gå i mindre grupper, bär inte er snyggaste outfit (uppklädd är ett no-no!), var inte för högljudda eller för exalterade. Att vara diskret är nyckeln.
Adress: Am Wriezener Bahnhof, 10243 Berlin.

Katerholzig
Katerholzig är som en lekplats för vuxna. Ordet udda beskriver klubben bäst. Här finns flertalet dansgolv, en utomhusdel och väggar prydda med alternativa målningar. Förstklassiga DJ:s som spelar musik i världsklass. Liksom majoriteten av alla Berlinklubbar så är vakterna inget fan av turister. Håll låg profil, ta fram ditt bästa hipster-jag och kliv in i låga skor, självsäkra färger och glitter.
Adress: Michaelkirchstr. 23, 10179 Berlin.

Watergate
Watergate är en klubb i två våningar för alla house- och technofans. En klubb med lite mer klass och med ett imponerande läge med utsikt över floden och Oberbaumbrücke.
Adress: Falckensteinstrasse 49, Kreuzberg, Berlin.

Sisyphos
Festival möter nattklubb, strand och bar. Har vi hamnat i Alice i Underlandet? Sisyphos är inte likt något annat och kan liknas vid en magisk liten by med flera olika delar. Ett stort utomhusområde, en övergiven gammal buss, en liten sjö, ett pizzahak och en labyrint av dansgolv. En somrig peace, love and understanding-atmosfär råder över stället.
Adress: Hauptstrasse 15, 10317 Berlin.

Transport i Berlin

Från flygplatsen Berlin Tegel
Flygbuss är enklaste sättet att ta sig från Tegel till centrala Berlin. Flertalet bussar går frekvent och tar ca 30 minuter in till city där ni sen kan fortsätta med U-bahn.

Från flygplatsen Berlin Schönefeld
Sbahn går var 10:e minut in till Berlin city.

Mer om Berlin på Internet

www.visitberlin.de
Officiella turisthemsidan

www.berlin.de
Sida med aktiviteter, sevärdheter etc.

Kortfakta Berlin

Land: Tyskland
Invånare: 3,7 miljoner
Språk: Tyska
Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad
Telefon: +49
El: Adapter behövs inte
Valuta: Euro